Postrojenje za skupljanje ugljenika koje usisava CO2 direktno iz vazduha

Svaki objekat zamenjuje 40 miliona stabala.
Carbon Engineering, Kanada – Uklanjanje ugljen-dioksida direktno iz atmosfere u velikim razmerama


U procesu koji bi mogao pomoći čišćenju naše atmosfere i borbi protiv klimatskih promjena.
Industrija već decenijama skuplja CO2 jer fabrike filtriraju svoje emisije na izlaznim kanalima, ali to ne rešava problem ugljen-dioksida koji je već u atmosferi.
Postrojenja Carbon Engineering usisavaju vazduh preko džinovskog ventilatora, on prolazi preko tankih plastičnih površina prekrivenih rastvorom koje se hemijski vežu na molekule CO2.
Proces filtrira prašinu i zagađenje, pre nego što se rastvor odvede u postrojenje za ekstrakciju. CO2 nastaje kao kompresovani gas koji se može skladištiti pod zemljom ili koristiti kao gorivo. Svaki komad postrojenja se već koristi u drugoj industriji što omogućava jeftinu proizvodnju jedinica u obimu. Svako postrojenje bi mogla da prikupi megaton CO2 godišnje što je ekvivalentno emisiji iz 250000 automobila i poslu koje obavlja 40 miliona stabala. Objektima nije potrebno obradivo zemljište dok preko 90% vode koja se koristi može doći iz izvora koji se ne piju. Interes za sistemom raste kako se zemlje bore da ispune obaveze iz Pariškog sporazuma koje ciljaju smanjenje od 40% u proizvodnji gasova iz efekta staklene bašte nastalih između 1990. i 2030.
Da bi civilizacija nastavila normalno, naučnici kažu da se atmosferski CO2 mora smanjiti sa trenutnog nivoa od 385 ppm na 350 ppm.
Izgradnja prve komercijalne fabrike Carbon Engineering započeće u SAD 2021. godine. Ulagaču u kanadsku firmu su pored ostalih Bill Gates i Chevron.

Carbon Engineering je dobio titulu Tech Pioneer 2020. priznatog od strane Svetskog Ekonomskog Foruma

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *