Prilika da građani postanu partneri javnom sektoru

Na krovu poslovne zgrade “Toplane-Šabac”, instalirana je solarna fotonaponska centrala, ukupne snage 3 kW, čime je ovo Javno komunalno preduzeće postalo prvo u Srbiji koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije. Prema rečima direktora Toplane – Slobodana Jerotića, 12 solarnih ploča postavljeno je u okviru pilot projekta koji dokazuje da je ovako nešto moguće uraditi i u našim uslovima.

Udruživanje građana u Energetske zadruge i druge građanske inicijative, sa ciljem veće upotrebe obnovljivih izvora energije, veoma su česte u razvijenim evropskim zemljama. Od država u okruženju prednjači Hrvatska. Reč je o jednom od načina borbe protiv zagađenja i klimatskih promena, ali i o projektima koji omogućavaju građanima da postanu partneri javnom sektoru, čime im se pruža mogućnost da uštede ali i da zarade novca.

“Sunčani krovovi Šabac” prva je Energetska zadruga u Srbiji, osnovana u Šapcu u novembru prošle godine, u saradnji sa partnerima iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Izgradnja solarne elektrane na krovu Toplane, prvi je projekat zadruge. Naredni korak je instalacija 3 do 4 puta više solarnih panela. U finansiranje ovog i drugih malih sistema, prilika da učestvuju pruža se svim zainteresovanim građanima, ne samo sa teritorije grada Šapca već i iz cele Srbije.

Izvor: sabac.tv

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *