Jednokratne maske- Novi ekološki problem

Takozvane hirurške maske treba da prestanu da se koriste nakon samo četiri sata. Njihova kratkotrajna upotreba, ali i neodgovorno odlaganje, zbog čega su mesecima svuda pronađeni na gradskim trotoarima, parkiralištima, parkovima, ali i u prirodi, a posebno u morima, ukazuju na izuzetno brzo nagomilavanje i novu pretnju plastičnog otpada koji se ne može razgraditi i reciklirati.

Još u martu ove godine, francuska vlada je hitno naredila pokretanje studije o mogućnosti dezinfekcije ovog „najefikasnijeg oružja“ protiv virusa SARS-CoV-2, uzročnika COVID-19. Cilj ovog istraživanja, u kojem sarađuje četrdesetak naučnih timova, je otkriti siguran način sterilizacije maski za jednokratnu upotrebu i njihove ponovne upotrebe. Istraživanje vode Nacionalni centar za naučna istraživanja (CNRS), Komisija za atomsku energiju i alternativnu energiju (CEA), Nacionalni institut za zdravstvena i medicinska istraživanja (Inserm) i Agencija za bezbednost hrane, zaštitu životne sredine i zaštitu na radu (ANSES).

Centar za istraživanje bolesti respiratornog sistema pri Regionalnoj univerzitetskoj bolnici Tours primenio je jednostavnu metodu: FFP2 maske su bile izložene temperaturi od 70 ° C tokom jednog sata u atmosferskoj komori sa visokom relativnom vlažnošću.

Napominjući da ovaj postupak deluje u laboratorijskim uslovima, potvrđeno je da postupak „ne samo da deaktivira patogene poput koronavirusa, virusa gripa i bakterija koji se mogu naći na maski, već maske zadržavaju moć filtriranja“, rekao je direktor Centra za respiratorne bolesti sistema Mustapha Si-Tahar.

Drugi timovi su izvršili druge testove na hirurškim i FFP2 maskama i oprali ih na 95 ° C, ozračili, tretirali vrućom parom i etilen oksidom. Prema eksperimentima sprovedenim u Univerzitetskoj bolnici u Grenoblu, standardne maske dobro podnose sterilizaciju na 95 ° C, kao i zračenje (iako su američki naučnici iz MIT-a otkrili da maske gube značajan procenat efikasnosti filtracije nakon sterilizacije N95 maski gama zračenjem, zbog čega više nisu pogodan za zaštitu od virusa SARS-CoV-2). Takođe, čini se da maske FFP2 ostaju bez tragova virusa nakon tretmana etilen oksidom.

Francuski nacionalni centar za naučna istraživanja (CNRS) izražava zadovoljstvo rezultatima postignutim u laboratorijskim uslovima i očekuje odobrenje za nastavak ispitivanja u stvarnim uslovima.Iako je istraživanje pokrenuto u prvim mesecima pandemije, kada je postojala velika mogućnost nestašice zaštitnih maski, naučnici uključeni u istraživanje takođe ističu važnost rešavanja ovog velikog ekološkog problema.

„Potrebna nam je jasna i snažna potvrda naše vlade i sunarodnika da smatraju da je reciklaža maski izuzetno važna“, komentarisalo je dvadesetak istraživača u maju ove godine u dnevnom listu Le Monde. Kako je dnevniku Le Parisien pre nekoliko dana potvrdila kancelarija francuskog premijera, primena ovog rešenja „ne odlaže se na neodređeno vreme“. Međutim, potrebni su dodatni testovi, kao i potvrda pravnih stručnjaka, a ostaje pitanje da li će reciklirane maske ljudi koji su ih ranije koristili ponovo koristiti ili ih mogu slobodno distribuirati?

Izvor: ekovjesnik

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *