Istorijski dan za Vis

Na ostrvu Vis, na lokalitetu Žena Glava, puštena je u rad Solarna elektrana Vis, izuzetna investicija, ali i svojevrsna ostrvska atrakcija.

Da su to realne činjenice govori i podatak kako je ova energetska akvizicija, snage 3,5 MW, najveća solarna elektrana u pogonu u Hrvatskoj.

I u planiranom HEP-ovom sledu radova, prva od sedam te vrste koja je puštena u rad ove godine. Najnoviji viški pogon ulazi u sklop 750 milona kuna vrednog ciklusa izgradnje ovakvih elektrana, koje je HEP planirao izgraditi u periodu od 2019. do 2023. godine.

Službeno otvaranje u rad viškog projekta, investicije vredne 31,3 miliona kuna, propratili su brojni gosti koji su na licu mesta imali priliku razgledati i čuti nešto o radu prvog pogona ovakve vrste na hrvatskim ostrvima.

U svakom slučaju on će biti itekakav benefit, s očekivanom godišnjom proizvodnjom od oko pet miliona kWh električne energije. Količinom dovoljnom za podmirenje potreba oko 1.600 domaćinstava. Elektrana će proizvoditi električnu energiju bez podsticaja, na potpuno tržišnoj osnovi, a uz nju će se instalirati akumulator snage 1 MW, prvi takve veličine u Hrvatskoj.

Uz solarnu elektranu Vis, HEP je za područje Dalmacije zaključno s aktuelnom 2020. godinom, planirao uložiti rekordnih više od 4 milijarde kuna.

Uz višku investiciju rame uz rame joj idu i aktuelni dalmatinski OIE projekti – VE Korlat, SE Obrovac, SE Vrlika jug i SE Stankovci.

IZ HEP-a navode kako će do 2030. godine izgraditi novih 1.500 MW proizvodnih kapaciteta. A od toga će polovina biti vetroelektrane i solane elektrane. Za poređenje je to količina snage koja odgovara onoj NE Krško.

Izuzetnost ove vredne ostrvske investicije koja na svoj način potpomaže očuvanju prebivališta, i potencijalno otvaranje radnih mesta na udaljenom arhipelagu, leži i u činjenici da je u njegovoj realizaciji bila prilično zastupljena domaća komponenta.

Evo i podataka, izvođač radova je bio Končar-Inženjering za energetiku i transport d.d., a vođenje gradnje i nadzor obavio je Fractal, Split. Končar je ugradio i pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, te dizajnirao i također ugradio SCADA sistem upravljanja i nadzora rada elektrane.

Izvorslobodnadalmacija

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *