“Pametne” klupe u Šapcu

Deo Savske avenije ka Starom gradu u Šapcu, od danas su i dve “smart klupe”, na kojima će građani moći da napune svoje mobilne telefone, a takođe i da se povežu na internet. Po još tri ovakve klupe biće postavljene na glavnom gradskom trgu i u delu grada koji se zove Letnjikovac. Postavljanje klupa deo je projekta “Biosol”.

Projekat “Biosol” vezan je za energetsku efikasnost i deo je prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske. Tokom ovog dela projekta pribavili smo osam smart klupa, šest malih i dve velike, kao i dve “školice”, odnosno polja po kojima će deca moći da se igraju i skakuću čime će se generisati led lampa koja stoji pored njih. Elementi će biti raspoređeni na tri lokacije. Dve velike klupe biće postavljene na Savskoj aveniji, jedna na samom početku, a druga kod tvrđave. Na “Trgu šabačkih žrtava” postavljamo jednu školicu i tri male smart klupe i na Letnjikovcu kod Centra za stručno usavršavanje postavljamo još jednu školicu i tri male smart klupe. Klupe su solarne, dakle pune se solarnom energijom i omogućavaju internet i punjenje telefona – najavila je članica “Biosol” projektnog tima Ksenija Lukić.

Ova aktivnost u vrednosti od 43.000 evra, deo velikog projekta, čija je ukupna vrednost skoro milion evra, od čega je za grad Šabac izdvojeno oko polovine sredstava. Evropska unija kofinansira projekat u vrednosti od 85 odsto.

Glavni cilj projekta je podrška povećanoj upotrebi obnovljive energije i energetskoj efikasnosti u prekograničnom regionu.

Izvor: glaspodrinja.rs/

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *