U Nišu planirana studija i kredit za bolju energetsku efikasnost 40 zgrada

Evropska banka za obnovu i razvoj radiće studiju izvodljivosti, koja treba da pokaže kako da se 40 zgrada u Nišu koje imaju najgoru energetsku efikasnost, a priključene su na daljinsko grejanje, izoluju i time smanji potrošnja i gubitak energije, ali i troškovi tokom zime, kaže direktor Toplane Predrag Milačić. Takođe je u planu i kredit za izolaciju tih zgrada, ali Milačić kaže da finansiranje još nije definisano.

Da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da odobri pozajmicu od 5 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u 40 zgrada – piše portal Balkan Green Energy News.

Zgrade Niš 2; foto: JV-J. Adamovic

Evropska banka bi trebalo da odobri pozajmicu za to
foto: JV/J. A.

Pozivajući se na navode sa sajta EBRD pišu da bi kredit trebalo da bude odobren za nekoliko meseci, tačnije 2. decembra, a projekat bi trebalo da vodi niška Toplana.

Planirane mere za unapređenje energetske efikasnosti u višespratnicama u Nišu uključuju postavljanje izolacije i ugradnju termostatskih ventila i merača potrošnje toplotne energije kako bi se poboljšao učinak već uvedenog sistema naplate grejanja prema potrošnji – piše portal.

Južne vesti su krajem prošle godine pisale o tome da je termoizolacija niških zgrada katastrofalna, prema informacijama profesionalnog upravnika, jer je 70 % njih starije od 30 godina, a da je poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama neophodno složio se i direktor Toplane Predrag Milačić i najavio rešenje.

Da će se to konačno i desiti upravo preko pomenute pozajmice nije mogao da potvrdi, jer kaže da je prema njegovim informacijama za sada dogovorena samo studija izvodljivosti koju će EBRD besplatno uraditi za Niš.

Zgrade-Nis-foto-JV-J-A

Za sada je dogovoreno samo da oni urade studiju izvodljivosti i da nađu način kako bi to funkcionisalo i kakav bi biznis plan bio. Ideja jeste da se oko 40 zgrada koje imaju najgoru energetsku efikasnost, a priključene su na sistem daljinskog grejanja izoluju, čime bi se iz nekih energetskih razreda E i F spustile na energetski razred C. Time bi građanima bila manja potrošnja za grejanje, a iz te razlike u potrošnji energije i samim tim visine troškova bi mogli da vraćaju kredit za to. Za sada ništa dalje od dogovora da se uradi studija nije urađeno – priča Milačić.

Ukoliko pomenuta studija pokaže da to može uspešno da se završi i osmisle biznis plan, pojašnjava Milačić, Grad Niš će početi realizaciju, te zato smatra da je prerano pričati o tome.

Zgrade Niš 1; foto: JV-J. Adamovic

Trebalo bi da se srede i fasade

foto: JV/J. A.

Rezultat bi takođe trebalo da bude i da li će u svim zgradama raditi i izolaciju i zamenu stolarije ili ne, dodaje Milačić, a tek kada dobiju rezultate osmisliće model finansiranja – ko će i koliko plaćati to.

Oni rade studiju o svom trošku, koliko znam ona košta 75.000 evra i ide iz budžeta EBRD, bez ikakvog učešća Toplane i Grada. Ta studija treba da pokrije i mogućnost korišćenja solarne energije u grejanju i još neke obnovljive izvore energije, tako da je dobra stvar što dobijamo jednu sveobuhvatnu studiju. Imamo velika očekivanja od tog projekta, ali da ipak sačekamo da se uradi studija, jer možda se naša očekivanja ne ispune, ali se svi nadamo da hoće – ističe Milačić.

Ukoliko se konačno ostvari zamisao o boljoj energetskoj efikasnosti u zgradama neće se rasipati energija, smanjiće se potrošnja, Toplana više neće morati da plaća razliku u ceni za loše izolovane zgrade koje mnogo troše, a građani će uštedeti.

Zgrade Niš 4; foto: JV-J. Adamovic

Time bi se smanjilo i zagađenje vazduha 

foto: JV/J. A.

Milačić kaže i da ima mnogo drugih benefita, jer će na primer i fasade zgrada biti sređene i ulepšaće grad.

Naša najveća zabrinutost je da period vraćanja novca ne bude predugačak, jer to ne bi bilo prihvatljivo građanima, da dugi niz godina plaćaju isti iznos, ovog puta ne ceo za grejanje, deo za to, a deo za vraćanje tog kredita. Mi pokušavamo da nađemo način da se u to uključe i neki međunarodni fondovi i da se to vreme vraćanja kredita malo skrati – zaključuje Milačić.

Podsetimo, loša izolacija ne znači samo hladnije stanove, već se zbog rasipanja energije više troši, a to se oseća i u vazduhu koji je u Nišu tokom zime jedan od najzagađenijih.

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *