Počinje nova faza programa “Energetski efikasan dom” u Crnoj Gori

Ministarstvo ekonomije pokreće novu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i  razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori.

Program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera  energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za:

  • kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket);
  • kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta,
  • kupovinu i ugradnju multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta,
  • ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta,
  • ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije,
  • kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije.

U okviru Programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 €, sa periodom otplate do šest (6) godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo ekonomije subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Ministarstvo ekonomije sprovodi ovaj Program u saradnji sa partnerskim firmama (izvođačima radova)Mikromont (Bijelo Polje), Home Systems (Podgorica), Plam Inženjering (Podgorica), Veneta Plamen (Podgorica), Energos (Pljevlja) Ening (Nikšić), ETG grupa (Podgorica), Grijanje (Danilovgrad), NS Elektronix (Bar), Korovljević (Herceg Novi), VHM Solutions (Nikšić), MD Momo (Berane), Sistem-MNE (Podgorica), Konzorcijum Solar power (Podgorica), Sienersys (Podgorica), Konzorcijum Eficom (Podgorica), kao i partnerskim bankama: Erste banka, Hipotekarna banka, Lovćen banka i Prva banka.

Po pitanju realizacije mjere ugradnje fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije, neophodan preduslov je da jedinice lokalnih samouprava izmijene odluke kojima se uređuje gradnja i uklanjanje pomoćnih objekata, a u okviru koje je potrebno uključiti i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW. Izmjene predmetne odluke su u proceduri u više jedinica lokalnih samouprava, a Ministarstvo ekonomije je, uz dogovor sa izvođačima radova koji su kvalifikovani za ugradnju fotonaponskih sistema, odlučilo da se implementacija ove mjere odloži dok se ne ispune odgovarajući preduslovi.

Programom je predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa „Energetski efikasan dom“. Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu ekonomije, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u Programu “Energetski efikasan dom”, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan odnosno da je u procesu legalizacije. Ministarstvo ekonomije je predvidjelo da građani zahtjeve za učešće u programu mogu dostaviti u periodu od 21.10.2020. godine do 5.11.2020.godine. S tim u vezi, potrebno je da svi zainteresovani građani dostave zahtjeve za učešće u programu, u navedenom roku.

Izvor: energetska-efikasnost.me

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *