Gotovo 135 miliona evra za solarnu elektranu i vetropark u Republici Srpskoj

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da u ovoj godini započne gradnju solarne elektrane i vetroparka, vrednih više od 250 miliona maraka (oko 135 miliona evra) što je svojevrsni zaokret u njihovoj proizvodnji električne energije koja se do sada zasnivala na uglju i vodi, saznaje portal CAPITAL.

Prema Privremenom operativnom planu nabavki za 2020. godinu, u prvom kvartalu će biti raspisan tender za izgradnju vetroparka “Hrgud” na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići.
Projekat vredan 126,12 miliona maraka (oko 65 miliona evra) u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijama, a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a.
Već ranije na ovoj lokaciji su izvršena jednogodišnja ispitivanja potencijala vetra na osnovu kojih je izrađena Studija opravdanosti ovog energetskog objekta.
Srednja godišnja brzina vetra se kreće od šest do osam metara u sekundi na visini od 79,5 metara.
U planu je gradnja 16 vetroturbina koje bi imale ukupnu snagu od 48 MW i godišnju proizvodnju od 126 GWh.
S obzirom na lokaciju vetroparka, biće potrebno da se izgradi više od šest kilometara puteva.

Na kraju ove godine trebao bi biti raspisan javni poziv za izgradnju solarne elektrane koja će biti pozicionirana 12 kilometara jugoistočno od Trebinja. Za ovaj projekat, ERS planira da izdvoiji 136 miliona maraka (oko 70 miliona evra), koliko je procenjena vrednost projekta, iz vlastitih sredstava i kredita.
Solarna elektrana “Trebinje” će imati instalisanu snagu od 100 MW i godišnju proizvodnju od 147,7 GWh.
Prema zvaničnim podacima, Elektoprivreda Republike Srpske 56 odsto od ukupne struje proizvodi u termoelektranama, a 44 odsto u hidrocentralama.
Kada su u pitanju nabavke koje se odnose na ove izvore, u planu je nabavka opreme za pripremu i oplemenjavanje uglja vredna 32 miliona maraka (oko 17 miliona evra), a najavljena su i investiciona ulaganja od nepunih 9 miliona maraka (oko 5 miliona evra) u HES Gornja Drina.

Izvor: Energetski portal

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *