Peticiju za zabranu sirovog lignita potpisalo skoro 16.000 građana

Peticiju za zabranu sirovog lignita u Srbiji, koju je pre nedelju dana pokrenula organizacija “Srbija u pokretu”, za sada je potpisalo preko 15.800 ljudi. Organizatori navode da dostizanje cilja od 10.000 potpisa znači da će predati zahteve za promenu pravnog okvira, zabranu prodaju sirovog lignita i uvođenje rigoroznije kaznene politike za kršenje tih propisa Vladi Srbije i nadležnom Ministarstvu.

U slučaju da sakupe 25.000 potpisa, ekspertski tim “Srbija u pokretu” će izraditi detaljan predlog mera koje će proslediti na usvajanje Vladi Srbije i nadležnim ministarstvim.

A dostignu 40.000 potpisa, zahtevaće od Vlade Srbije i da izrade digitalnu platformu na kojoj će biti dostupni svi relavantni propisi kao i izveštaji organa koji sprovode inspekcijski nadzor, kako bi građani mogli i sami da provere da li proizvođači ili prodavci energenata koji kupuju poštuju zakon.

Dodaju i da prema izveštaju “Hronično zagađenje uglja” svaki teravat sat struje proizvedene iz uglja, u proseku izazove 24,5 smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha, 225 slučajeva teških kardiovaskularnih, respiratornih i cerebrovaskularnih bolesti, kao i 13.288 slučajeva lakših bolesti u Evropi.

“Ne želimo da kada prođe pandemija i dalje nosimo maske čim zahladni! I ne želimo da se gušimo, jer nismo ranije, ne moramo ni sada. Nije lignit jeftin koliko je normalno disanje vredno”, navodi se u peticiji.

Izvor: Nova Ekonomija

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *