Studenti ETF-a na međunarodnom takmičenju iz energetske elektronike u Americi

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu H-Bridges i ove godine učestvuje na svetskom takmičenju ”International Future Energy Challenge” (IFEC). Takmičenje koje se odvija u nekoliko faza organizuje najveća međunarodna organizacija Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Nakon dve pobede na tom takmičenju, 2005. i 2019. godine kao i osvojenog drugog mesta 2020. godine, studenti ETF ove godine učestvuju šesti put i nastupaju sa projektom na temu razvoja trostepenog solarnog invertora za priključenje fotonaponskog sistema na mrežu.

Solarni paneli, za koje će invertor biti realizovan, biće postavljeni na krovu zgrade tehničkih fakulteta u Beogradu. Finalno takmičenje biće održano marta 2022. godine u američkoj državi Tenesi, u Noksvilu.

“Kao laboratorija, trudimo se da održimo kontinuitet u razvoju inovativnih rešenja u oblasti energetske efikasnosti. Tim iz godine u godinu obuhvata sve veći broj studenata, što je pravi pokazatelj dobre organizacije i atmosfere koja vlada u timu. I ove sezone primarni cilj je da studenti kroz naučno-istraživački rad, kao i praktičan rad u laboratoriji, razviju svoje inovativno rešenje, a aktuelni zadatak je razvoj sistema za priključenje solarnih panela na mrežu.” rekao je asistent sa Katedre za energetske pretvarače i pogone, Aleksandar Milić, mentor tima.

H-Bridges tim čine studenti sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta koji su podeljeni u podtimove za hardver, softver, tim za razvoj štampane pločice kao i tim za odnose sa javnošću i kompanijama. Tokom pripreme projekta oni razvijaju hardverska i softverska rešenja, a osim tehničkih, usavršavaju organizacione i preduzetničke veštine. Polufinalni i finalni deo takmičenja se održavaju u zemljama širom sveta pa članovi tima imaju priliku da putuju i ujedno steknu nezaboravno iskustvo.

IFEC takmičenje je jednogodišnji projekat koji studenti realizuju na zadatu stručnu multidisciplinarnu temu. U prvoj fazi takmičenja šalje se predlog rešenja, zatim najbolji univerziteti bivaju pozvani u polufinale, a samo najuspešniji timovi odmeravaju svoje snage u finalnoj rundi. Prema pravilima, studenti sami rade na svim fazama projekta – razvijanju  idejnog rešenja zadatka, testiranju fizičkog uređaja, pribavljanju svih potrebnih elemenata za rad, kao i sredstava za učestvovanje u polufinalu i finalu takmičenja.

Ove godine članovi tima H-Bridges takmičiće se sa univerzitetima širom sveta – iz Nemačke, Indije, SAD, Kine i mnogih drugih zemalja.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu jedna je od najprestižnijih visokoškolskih obrazovnih ustanova u Srbiji i regionu. Mnogobrojna dostignuća studenata kao i posvećenost i stručnost profesora rezultirali su značajnim međunarodnim priznanjima. Pored fakulteta mnoge firme u Srbiji i u svetu prepoznaju značaj ovog takmičenja i zadatka kojim se bavimo pa nam pomažu u vidu sponzorstava i donacija kako u materijalu i opremi tako i novčanim sredstvima koja omogućavaju timu da otputuje na polufinale i finale takmičenja.

 

Za više informacija: h-bridges@student.etf.rs,

www.h-bridges.etf.bg.ac.rs

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *