Kako prepoznati organski proizvod

Aktuelna zdravstvena situacija uzrokovana pandemijom virusa korona usmerila nas je na našu iskonsku vezu sa prirodom i aktuelizovala pitanja koja se tiču životne sredine i očuvanja ekosistema. Vraćajući se sopstvenim prioritetima i zdravlju, počeli smo da razmišljamo o tome šta jedemo i kako živimo, ali i koje posledice proizvodimo po našu okolinu.

Istraživanje koje je prošle godine sprovela EFSA (Evropska agencija za bezbednost hrane), a koje je obuhvatilo i Srbiju, pokazalo je da ljudi više nego ikada obraćaju pažnju na zaštitu životne sredine, zdravstvena, socijalna i etička pitanja i traže vrednost u hrani.

Koji su benefiti organske hrane?

Tehnološki procesi prerade organski proizvedene hrane, takođe podrazumevaju ograničenu upotrebu aditiva i pomoćnih supstanci, pa zbog takvog načina proizvodnje organska hrana ne sadrži veštačke konzervanse, boje, arome, kao ni pojačivače ukusa i bogata je biološki aktivnim materijama i nutritivno vrednim sastojcima. Ipak, najvažnije je istaći da organski proizvodi imaju višestruko smanjen sadržaj ostataka pesticida i teških metala u odnosu na konvencionalno proizvedene proizvode.

Kako da prepoznate organski proizvod?
Jedna od najčešćih zabluda u vezi sa ovim namirnicama jeste poistovećivanje domaće hrane sa organskom hranom. Naime, ova dva pojma nisu sinonimi – jedan proizvod može da bude domaćeg porekla, ali to ne znači da je nastao u skladu sa načelima organske proizvodnje. Takođe, na policama često viđamo proizvode koji sadrže oznake kao što su „bio“, „eko“, „organik“, „organski“, „prirodno“ i koji svojim opisom treba da upućuju na takvo poreklo i osobine. Ipak, kako ističe generalna sekretarka Udruženja, svako stavljanje u promet proizvoda sa takvim oznakama, u slučaju da nisu na taj način proizvedene, podleže zakonskim merama i kaznenim odredbama.

Organskim proizvodima mogu da se nazivaju i označavaju isključivo proizvodi koji su proizvedeni, kontrolisani u svim fazama proizvodnje i sertifikovani u skladu sa svim metodama organske proizvodnje i propisima koji je regulišu. U skladu sa tim, domaći organski neprerađeni i prerađeni proizvodi, kao i strani proizvodi koji se nalaze u prometu u Republici Srbiji, obeležavaju se oznakom ’organski proizvod’, nacionalnim znakom i kodom ovlašćene kontrolne organizacije koja je izvršila kontrolu i sertifikaciju proizvoda.

e2.rs

 

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *