U pripremi četiri zakona

O novim propisima o obnovljivim izvorima energije, energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu trebalo bi sledeće nedelje da odlučuje Vlade Srbije, a ubrzo zatim da se nađu i u skupštinskoj proceduri. Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje da će veoma brzo biti doneti i podzakonski akti koji će pratiti ove zakone.

Javna rasprava o načelima za pripremu zakona o obnovljivim izvorima energije trajala je od trajala je od 31. decembra do 12 januara, a onda je od 21. januara do 9. februara u toku bila javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energijeNacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energeticiNacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Četiri nova propisa predstavljena su skupštinskom Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i najavljena su kao fundamentalne promene u oblasti energetike zajedno sa zaštitom životne sredine.

Kako su preneli lokalni mediji, zakonski predlozi biće na sednici Vlade Srbije iduće sedmice, a nakon toga i u parlamentu.

Očekuje se da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih 3-6 meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima električne, gasa, toplotne energije, kako bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država, a da se s druge strane, više bavimo politikom cena električne energije, gasa i toplotne energije.

Ciljevi su nam da povećamo udeo OIE u ukupnoj potrošnji energije, i zelena Srbija do 2050. godine, istakla je ona.

Cilj promena koje je Ministarstvo pokrenulo u energetskom sektoru je da Srbija ima dovoljno energije dobrog kvaliteta i da se više energije dobija iz obnovljivih izvora, kako bismo do 2050. godine mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji, istakla je ona.

balkangreenenergy

Share

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *