Upitnik

Upitnik o zainteresovanosti za ulaganje u projekat izgradnje solarne elektrane u Šapcu

Uz podršku JKP “Toplana-Šabac“, Zelene energetske zadruge iz Zagreba i programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) prošlog petka (23.avgusta.2019. godine) održana je osnivačka skupština prve energetske zadruge u Srbiji, ECO – energetska cooperativa. Osnivačka skupština je održana u Šapcu, a osnivači energetske cooperative su ljudi koji se već dugo bave poslovima u oblasti energetike. Naravno, da članovi energetske cooperative, mogu biti svi koji smatraju da su obnovljivi izvori, zaštita životne sredine, energetska efikasnost teme koje njih lično i poslovno zanimaju, bez obzira na njihovu poslovnu orjentaciju.

Energetske zadruge u poslednjih nekoliko godina, u Evropi, postale su sve češći vid organizovanja građana u njihovim lokalnim zajednicama. ECO – energetska cooperativa već u septembru krenuće sa realizacijom svog prvog projekta “Sunčani krovovi Šapca”. Cilj je da na što većem broju krovova budu postavljeni solarni paneli, odnosno solarne elektrane.

Ova akcija predstavlja jedan od osnovnih ciljeva, a to jeste, pružanje mogućnosti građanima da investiraju u obnovljive izvore, pre svega solarne panele i na taj način ostvare finansijsku dobit i postanu suvlasnici solarne elektrane.
Drugi, možda i važniji cilj, jeste da se svima nama pruži prilika, da učinimo našu životnu sredinu čistijom i zdravijom, kvalitetnijom za život.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate više o ovom modelu gradjanskog udruživanja i aktivizma, možete pogledati na

UPITNIK